петък, 10 септември 2010 г.

3,6 е магнитудът на земетресението у нас, според Европейския средиземноморски сеизмологичен център 10 септември 2010

3,6 е магнитудът на земетресението у нас 
София. Две силни земетресения бяха регистрирани у нас в рамките на по-малко от едно денонощие. Вчера в 14.29 часа бе усетено земетресение с магнитуд от 2,6 по скалата на Рихтер. Днес в 10.11 часа е регистриран трус от 3,6 по скалата на Рихтер. И двете земетресения са с дълбочина от 2 км. Вчерашният трус е регистриран на 1 км. североизточно от София и 12 км. южно от Нови Искър. Днес земетресението е регистрирано на 5 км. източно от София и на 15 км. южно от Нови Искър. Епицентърът му е бил между бул. „Цариградско шосе” и летището, в началото на квартал „Дружба”.
Още две земетресения са регистрирани в София, които са с по-слаб магнитуд и това е знак, че нещата започват да затихват, съобщи директорът на Геофизичния институт на БАН ст.н.с д-р Николай Милошев. Заместник-директорът на института Димитър Димитров, който е и геолог каза, че трусовете в София са тектонически, т.е. свързани са с движение на земните маси и след всички тектонически трусове има афтършоци.
Екипи на ГД „Гражданска защита” – МВР извършват огледи за нанесени щети в града. Три екипа работят в централната част на столицата и един екип е изпратен за огледи в кварталите „Изток”, „Младост” и „Дружба”. До момента е констатирано, че на бул. „А.Стамболийски” № 47 и на ъгъла с ул. „Братя Миладинови” има паднали тухли от комини. Нанесени са щети на стара сграда на ъгъла на улиците „Христо Белчев” и „Проф.Вълкович”, където има разместени керемиди и паднали части от комините. На улица „Гладстон” № 30 и на бул. „Г.С. Раковски” 157 също има паднали отломки от комините. Обезопасяват се местата около сгради с напукани комини и надвиснали керемиди на улиците „Московска” № 11, „Шишман” №29 и „Цариградско шосе” № 29.
Земетресението е усетено и в село Мировяне, община Божурище.
До момента няма данни за пострадали хора.
Земетресенията предизвикаха редица коментари сред софиянци. Читатели на „Фокус” изпратиха своите коментари за това как са усетили земетресението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар